Tuesday, November 27, 2007

Jemputan ke Jelebu

Hari ini saya dan sahabat-sahabat pendukung utama komuniti bukuonline.org (Ali Dina dan Dr. Abu Hassan Hasbullah) ke Jelebu, untuk memenuhi jemputan dari Perpustakaan Awam Negeri Sembilan - perasmian bangunan baru Perpustakaan Awam Cawangan Jelebu oleh Menteri Besar Negeri Sembilan bersama-sama dengan kehadiran Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim.

Sedikit maklumat mengenai perpustakaan ini. Siap dibina dan mula dibuka kepada awam pada tahun 2005. Ia dibina dengan kos pembinaan dan semua kelengkapan IT sebanyak RM3.04 juta. Bangunan 3 tingkat ini mempunyai koleksi 40,000 buah buku dengan keahlian mencapai 6,000 orang ahli. Ia adalah antara 89 buah perpustakaan yang ada di Negeri Sembilan iaitu termasuk perpustakaan negeri, perpustakaan desa, cawangan dan bergerak. Sehingga kini terdapat 20,000 orang ahli berdaftar dengan semua perpustakaan di Negeri Sembilan. Tetapi menurut Menteri Besarnya, jumlah ini terlalu sedikit dibandingkan dengan jumlah penduduk keseluruhan negeri itu, iaitu merangkumi hanya 30% sahaja. Dan hanya 10,000 orang sahaja daripada jumlah itu pula dikategorikan ahli aktif.

Dr. Rais Yatim, seperti kebiasaannya di dalam kata-kata aluan, tentunya meninggalkan sesuatu kesan yang amat penting di dalam ucapannya. Kali ini beliau mengetengahkan pendapat bahawa sesuatu tamadun itu bermula dengan budaya membaca. "....dari bukulah kita menjadi pandai, dari membacalah ia menjadi tamadun..."

Manakala Menteri Besarnya pula seperti memberi satu arahan kepada semua pustakawan dan setiap pemimpin desa untuk menubuhkan kelab perpustakaan desa, sebagai satu langkah proaktif untuk mengaktifkan semula peranan perpustakaan desa di dalam menyambut seruan Dr. Rais Yatim itu.

Dan seharusnya ini menjadi satu peluang yang baik kepada komuniti bukuonline.org, khususnya untuk bersama-sama dengan kerajaan negeri untuk mengaktifkan semua perancangan tersebut.

Kami juga tergamam apabila melihat gambar-gambar yang dipamerkan di ruang perpustakaan baru itu, yang antara lainnya merakamkan antara aktiviti bukuonline.org yang telah berjaya dilaksanakan bersama Perpustakaan Awam Negeri Sembilan pada tahun 2006 yang lepas. Dan janji kami kepada perpustakaan, bukuonline.org akan kembali ke Negeri Sembilan tahun depan untuk memperhebatkan lagi gelombang membaca di negeri tersebut.

Antara aktiviti-aktiviti yang telah kami laksanakan di Negeri Sembilan pada tahun lepas ialah penyertaan aktif di dalam Pesta Buku dan Multimedia Negeri Sembilan, juga menjadi penganjur utama Forum Malaysia Membaca 2006.

No comments: