Tuesday, July 27, 2010

Nota Kaki


Sekarang sedang baca NOTA KAKI oleh Johan Jaafar. Himpunan 206 buah artikel beliau yang pernah terbit di Utusan Malaysia sekitar tahun sebelum 1998.

Ketika itu, saya masih di universiti. Tulisan Johan Jaafar ini selalunya saya dan seorang rakan lain akan gunting dan tampal sebelum disimpan rapi dalam fail. Entah ke mana hilangnya fail itu sekarang...

Syukur, tulisan Johan Jaafar ini dibukukan. Baru tahun ini terbit. Apabila membacanya, terasa muda semula. Seolah-olah kembali ke alam silam.

Penulisan rencana apabila dibukukan boleh diumpamakan sebagai sebuah time machine. Kita akan membaca dari kacamata seseorang penulis yang menulis pada zamannya, dan apabila kita membaca tulisan itu pada zaman sekarang, ia akan cuba membuka satu lembaran silam pada zaman kini.

Pada masa inilah kita akan dapat melihat sama ada berlaku sebarang perubahan pada keadaan atau tidak. Kita juga boleh berpendapat sama ada penulis itu seorang yang bervisi dan 'dapat melihat masa hadapan' atau tidak.

Cuma sayangnya, Nota Kaki ini mungkin diterbitkan dalam keadaan kelam-kabut, sehingga terlalu banyak kesalahan ejaan! Yang paling melucukan ialah pada mukasurat 345!

2 comments:

cintamuhammad said...

SubhanaLlah, sir!

saya makin suka ziyarah ke "Kembara Pencinta Buku".. banyak knowledge yang saya dapatkan Alhamdulillah..

jazakumuLlah khayraanil jaza'!

Khairusy Syakirin Has-Yun said...

terima kasih cinta!