Thursday, May 28, 2009

Terminator Salvation

Ke JB. Bertemu supervisor. Lantas terus ke panggung wayang di JB. Menonton Terminator 4 (Salvation). Hari ini adalah tayangan pertamanya di Malaysia.

Perlu jujur saya katakan, jantung saya berdegup kencang. Menggigil rasanya apabila melihat masa hadapan (2018), apabila John Connor menjadi 'pemimpin manusia' berperang dengan mesin dan robot.

Sequelnya, bagi saya, berjaya. Berjaya kerana watak-wataknya yang telah digarap sempurna sejak Terminator 1 - 3, berjaya dihidupkan dalam Terminator 4. Rasanya tidak salah untuk saya sampaikan di sini, bahawa selain watak Connor dan isterinya (seperti semua sedia maklum dalam Terminator 3), juga termuat satu lagi watak yang telah dihidupkan sempurna sejak siri 1 nya lagi.

Kalau diizinkan, saya berani berikan 6 bintang daripada 5 bintang! Superb! Menakjubkan!

Bukan kerana takjub dengan teknik CGInya semata-mata, malah camera shootnya seperti filem Saving Private Ryan. Kamera pada sisi mata si wataknya. Dan yang lebih menakutkan, seolah-olah penonton dibawa bersama di dalam peperangan itu!

Apabila dilihat dengan lebih kritis dan tajam, saya berteori bahawa siri Terminator adalah kisah mengenai Yahudi. Mengenai peperangan antara Yahudi dan bukan Yahudi. Perkara ini secara terang-terangan ditunjukkan dalam satu babak dalam Terminator 4. Tonton dan berteorilah sendiri.

Kalau ingin melihat secara lebih makro, bacalah Gerakan Freemasonry tulisan Hj. Nik Azran dan Hj. Mohd. Mahadi. Dan tontonlah apa-apa filem pun, ia akan terarah ke matlamat asal penubuhan Hollywood.

Saya bukannya mahu berteori konspirasi, atau tidak menggalakkan masyarakat umum menonton filem, sebaliknya kita perlu kritis dalam menilai sesuatu. Seperti juga membaca, pemikiran kritis perlu sentiasa di hadapan. Dan dengan itu, kita dapat menilai yang mana yang baik dan yang mana yang buruk.

No comments: