Friday, December 4, 2009

PEMIKIR Oktober Disember 2009


PEMIKIR Oktober-Disember 2009 sudah habis dibaca. Seperti biasa, jurnal yang diterbitkan Utusan Karya 4 kali setahun yang dilanggan ayah, menjadi bacaan wajib saya dan diletakkan cantik menghiasi rak buku putih.

Yang menarik tentang edisi terkini ini ialah berkisar tentang peranan teknologi maklumat di dalam mewarnai senario politik negara. Walaupun sudah acapkali didengar peranan blog di dalam meruntuhkan tembok pemerintahan negara ke tangan pembangkang, terutamanya kepada 4+1 negeri, PEMIKIR kali ini telah mengupas isu-isu berkaitan dengan pasca pilihanraya 2008 dengan lebih terperinci dan telus. Masing-masing pengkaji yang menulis di PEMIKIR edisi ini bersetuju bahawa media arus perdana harus menilai semula ketelusan berita yang dikupas mereka. Berbanding dengan media alternatif di internet, walaupun banyak juga yang berunsurkan fitnah, tidak kurang pula yang berjaya mengorek 'dosa-dosa' kerajaan. Dan telah menjadi lumrah manusia untuk tertarik kepada sensasi!

2 comments:

Juliana said...

Oh, macam menarik juga jurnal Pemikir ni ya. Memang ada di perpustakaan, tapi entah mengapa saya tidak tertarik untuk membacanya. Ulasan tuan mengenainya telah membuka sedikit jendela hati saya untuk mendekati jurnal ini.

Khairusy Syakirin Has-Yun said...

kena mula baca tu...:)